Što slabije, to bolje

Otvor 1NT tradicionalno označava balansiran list snage 15-17/16-18 HCP. Slabi bezadut, 12-14 HCP, postao je popularan razvojem ACOL-a, uz koncept različite snage otvora 1NT u različitim manšama. Danas, međutim, sve više pristalica stječe i vrlo slabi otvor, 10-12(13) HCP. Ovaj je tretman nastao 70-ih godina u SAD kao dio sustava nazvanog EHAA (Every Hand An Adventure), no tek je 90-ih postao široko rasprostranjen, u skladu s modernim tendencijama destruktivne licitacije. Postoje čak i još slabije inačice, 9-12 ili 8-11 HCP, no ovi su otvori dozvoljeni, prema smjernicama WBF, samo u timskim natjecanjima gdje se igra najmanje 16 dijeljenja po kolu.

Kako koristiti ovaj otvor? Prvi je uvjet za uspjeh da se otvor igra samo u određenim situacijama: to znači, u 1. manši (najbolje kad su protivnici u 2. manši, no nije nužno), na prvom, drugom ili trećem mjestu. Ako baš želite, možete ga igrati i u drugoj manši, no sumnjam da ćete time protivnicima zadati puno muka u licitaciji; trebat će im samo jedna kartica, i to ona crvena. Naravno, istu će često upotrijebiti i kad ste u 1. manši, pa se treba znati snaći. Predlažem vam obranu koju preporučuje Matt Granovetter:

partner protivnik Vi
1 NT X ?

Pa čemu sva ova muka, pitat ćete. Činjenica je da ovaj otvor idealno kombinira destrukciju protivničke licitacije i konstruktivnost vlastite. Kad smo kod destruktivnosti, tu se upravo pokazuje učinkovitost ovog otvora: protivnici će često završiti u krivom kontraktu, ne reći manšu kad treba, reći je kad ne treba, prerano vas kontrirati i slično. Naravno, ponekad ćete i nastradati, pa će vam neprijatelji upisati 500-800, a da nemaju manšu, osobito kad je dijeljenje totalni misfit. To je rizik koji preuzimate kad se odlučite za ovako agresivan otvor, no statistika kaže da se isplati. Naime, balansirani listovi u ovom rasponu vrlo su česti (znatno češći nego školski “weak two” listovi), pa ako želite malo “zamutiti” licitaciju, ovo je znatno bolji način nego otvoriti “weak two” s 5332 distribucijom, da ne navodimo i gore primjere. Osim toga, kad protivnici imaju fit, imate ga i vi, a Zakon totalnih štihova kaže da vam se ništa strašno ne može dogoditi na nivou 2 ako imate 8 aduta. To znači da možete nastradati samo kod misfita, a i onda protivnici mogu krivo procijeniti situaciju.

Drugi problem koji se može pojaviti je vlastita kostruktivna licitacija. Možete, naravno, koristiti svoj standardni razvoj na 1NT, ali teorija kaže da to i nije najbolje rješenje. Vjerojatno je bolji ovaj razvoj iz radionice Paula Solowaya:

1NT

Kad 1NT otvarate s 10-12, mali problem nastaje pri opisu balansiranih listova snage 13-17 HCP. Ukoliko igrate sustav s jakim trefom, to vam neće zadati nikakvih muka u licitaciji, a ako igrate neki prirodni sustav, postoji više rješenja. Jedno je da igrate i tref i karo preparatorno, za različite snage 1NT rebida, što vam može otežati kompetitivnu licitaciju s minorima (dosta vam je već i preparatorni tref, ako ga igrate). Drugo je da povećate raspone bezadutskih rebida, tako da vam rebid 1NT bude 13-16 HCP, a 2NT 17-18 HCP. Meni se najboljom čini varijanta u kojoj je otvor 1NT 10-13 HCP, rebid 1NT 14-16, a 2NT 17-18.

Mnogi se vjerojatno neće složiti s naslovom ovog članka, tvrdeći da se s vrlo slabim bezadutom puno više može nastradati nego zaraditi. Činjenica je da su katastrofe puno očitije nego zarade, no pitanje je, pokriva li učestalost zarada povremenu katastrofu? Sudeći po sve većem broju vodećih svjetskih igrača koji usvajaju ovaj tretman, odgovor je zacijelo potvrdan. Ukoliko se odlučite probati ovaj otvor, ne mogu vam obećati samo dobre rezultate, ali sigurno mogu dobru zabavu.