Dragi moji,

Imamo stranicu! Da je bar na toj stranici mala kamerica koja snima vaše face kad kliknete na “za sve informacije...” i doživite službeni cirkularitet i neslužbeni zastoj cirkulacije u svim vitalnim dijelovima.

Točka infleksije nikada nije bila bolnija.

Ali na stranu smislenost, službena stranica je jako šik. Moje oko sokolovo odmah vidi da niste pustili one amatere od braće Čaklovića da tu upliću svoje prste. Nasuprot klasičnom stilu i gotovo brutalnom perfekcionizmu dotičnih, autori službene stranice dali su hrvatskom bridžu određenu dozu vrckavosti integrirajući fluorescentni modernizam backgrounda s dirljivom simbolikom hrvatskog pletera u znakićima ...

Na samom vrhu stranice je naš memo. Znak Saveza je radio Ognjen Škreblin i tu prigovora nema. Ali zaglavlje je promijenjeno?!? Naime, sa slovima u zaglavlju nešto se strašno desilo... vidite fleku? Moguće da su se slova slijepila od straha. Ili je autor želio dočarati bliskost među igračima u Hrvatskoj nauštrb čitljivosti?

Dobro, nije neka važna stvar, memorandum Saveza i prvo što čovjek vidi kad uđe na naš webpage. Ovaj sitni propust nadoknađuju velike inovacije...

Na primjer, pomak k Europi. Lako ćete ga naći u kvadratiću koji glumi slovo č u riječi “član”. Kako čitatelju drugog jezičnog područja ne bismo otkrili već u startu kakovim se čudnim simbolima služimo. Ch-u to nikad ne bi palo na pamet... ma, ne bi ni Pegiju... Balkanci... Možebit bi bilo i više sexy da su nedostatak hrvatskih fontova kompenzirali na općeprihvaćeni način, dakle: “chlan” ili “cxlan”. Ova ideja je moj mali doprinos našem vrlom siteu.

Nadalje, ako ste se zapitali što je to zamagljeno u kvadratu koji okružuje znak WBF-a to su vam igrači bridža na nekom velikom natjecanju.

Autori su željeli pokazati da su i drugi igrači u svijetu, isto kao i vi, u sjeni.

Inače, naš ekspert Dražen do dana današnjega nije dao komentar. Fin čovjek. Ali, stranica se može i čisto pristojno iskomentirati. Npr. “Stranica ima tri korisna linka: na Ch-ovu stranicu, na EBL i na WBF” ili “Na stranici nema ni trunke rasizma ni šovinizma” ili “Ovo je najbolje što je Savez dosad napravio...

Konkretniji, a ipak prijateljski nastrojen kritičar rekao bi: “Besmislenost nadilazi čistu ružnoću kiča.”, “Čuđenje dominira nad sramom.” ili “What have we done to deserve this?”

No, recimo da na webu ima i gorih stvari, tipa dječje pornografije i sl., i da zakoni o povredi ljudskog dostojanstva tu još ne funkcioniraju bog zna kako. Ipak, nadam se da ste svjesni da je prvo što će putnik namjernik koji klikne na link sa HBS-om vidjeti upravo ova stranica (uvjeri se na linku na WBF-u!). Hoće li itko u strahu od nove eksplozije neukusa kliknuti na more information i vidjeti da i nije sve tako crno (zeleno) košto se čini...

A sada priča za laku noć...

Jednom davno u jednoj dalekoj zemlji živio je jedan kralj koji ništa nije radio. Kako je to bila neobična zemlja njegovi su podanici očekivali da tu i tamo nešto napravi za dobrobit sviju njih. Ali kralj se nije dao smesti. U toj zemlji živjela su i dva mala kuhara (oni su naravno bili braća jer su u bajkama svi u nekakovim rodbinskim odnosima) koji su spremali obroke za čitavo kraljevstvo. To je bio naporan posao, a kuhari su se pripremali dugo i pedantno, skupljali recepte i vježbali. Kralj je bio više nego nezainteresiran za to kako kuhari podmiruju sav taj puk.

U tom kraljevstvu jedino što je zapravo funkcioniralo je bila prehrana.

Jednog dana vladari susjednih kraljevina najavili su posjet. Kralj se našao zbunjen. Kako će ugostiti prijatelje, a da ništa ne napravi? Tada se sjetio naših kuhara i pošao k njima. “Budete vi napravili ručak za moje prijatelje?” Kuhari su rekli da će im za to nažalost trebati neka pomoć. “Nije kralj cicija” na to će kralj i velikodušno odriješi kesu i dobaci im jedan zlatni bod. No kako rang lista još nije bila sastavljena zlatni bodovi nisu vrijedili ništa i kuhari su odbili pripremiti poseban ručak za kraljevsku svitu. Međutim, na sveopće čuđenje ponudili su kralju da iskoristi njihova već pripremljena jela, samo da doda završni štih, želeći se uvjeriti može li kralj išta učiniti sam.

Kuhari su donijeli pladnjeve sa raznoraznim delicijama od kavijara do prepeličjih jaja. Iako bi čačkalice za uzimanje hrane bile sasvim dostatne, kralj se po prvi puta u životu poželio dokazati te je preko đakonija ponosno razbacao nekoliko debljih šnita ne baš friškog prezvuršta i u afektu uskliknuo: voila! www.bridge.hr.

Pozdrav svima,

Tihana.

24.05.2000.