Dragi moji,

Možda nije Hanibal, al’ bome nisam ni ja.

Vidim da je razvijena nova strategija obrane od mojih napisa. Pogledajte! Što bi dala Tanja da isti tjedan na pladnju dobije onakovu stranicu i sintagmu “hereditarno nasljeđe”? Mislite, lako je meni, sad bar imam o čemu pisati. Vraga. To ko da se svađaš s teže retardiranim djetetom. Ili igram slam na skviz (dobro, dobro, ne ja) pa mi ovi dva puta naprave renons. I kako da sad pokažem da bih tu partiju ionako napravila? Nije neki gušt.

Možda je autor želio napisati heretičko ili hermetičko, no jadnik se spleo i sukladno svojoj prvoj rečenici pokazao kako je blago onima koji sinonime ne poznaju pa im rečenice dobivaju na dužini, a u domeni smisla tako i tako nemaju što izgubiti.

Usput kada ubuduće koristite ovakove formulacije double description uvijek je bolje stranu riječ stavljati ko imenicu a hrvatsku ko pridjev. Recimo: “granična margina”, a ne “marginska granica”, “središnji centar”, a ne “centralno središte” pa tako i “nasljeđeni hereditet” puno bolje zvuči od “hereditarnog nasljeđa”.

Inače, lijepo je da smo uključili i familiju, to jasno pokazuje zrelost i vrhunski fair-play u diskusiji, a svakako je konstruktivni argument kojim se može sve podboltati. Nadam se da ćemo uskoro početi derati i po tetkama, stričevima i cijelim obiteljskim stablima uzduž i poprijeko, ne izostavivši ni priženjene ni umrle. Još da znam s kim se dopisujem pa da mu izmasakriram dedu, di bi mi bio kraj!

Ch nam je najavio onaj odgovor kao komentar autora. No, autor je očito bezimeno biće. Ako bolje pogledamo adresu stranice zapazit ćemo “bohaček3” na kraju. Ipak, sumnjam da se Filip tako srozao. Iako mi se ispočetka činilo blesavo tražiti krivca, pardon, autora, sad već i ja postajem znatiželjna. Meni svakodnevno dolaze mailovi s pitanjima: “Ma ko je zapravo autor onoga???” ili “A ko je napravio onu zelenu stranicu, majke ti?!”. Evo, javno izjavljujem da nemam pojma.

Zapravo, čini se da je Savez uveo novu osobu koja odgovara na moja pisma, a ta je usput i stranicu napravila. Who’s this creature runin’ around our web?

Postoji više mogućnosti. Polazeći od dokazanog znanja u području herediteta sasvim je vjerojatno da su se članovi Saveza bacili na genetski inžinjering. Izgleda da su klonirali novo biće tako da je svaki dao jedan svoj dio za koji su mislili da će istom koristiti a koji sami nisu znali kako bi uporabili. Bohaček je dao latinsko-latinski rječnik skupa sa poslovicama, Žila cjelokupno znanje o kompjutorima i internetu, Špiljak daltonizam, a Saša sposobnost integracije navedenih komponenti. Duško se nije iskazao.

Pazi sad! “O ukusima...” dalje se brani nepoznati autor kasapeći me argumentima. Kad se ja osmjelim i pokažem u leopard-tajicama, kad se Marina odluči pofarbati u platinasto plavo, kad Tesla zaključi da mu lila baš dobro stoji... e tu se (eventualno) može upotrijebiti ono “o ukusima se ne raspravlja” jer postoji određena, iako mala šansa, da će naše majke ako ih omamimo nekim žešćim psihodelikom, u polutamnoj prostoriji, nakon napornog radnog dana, zaključiti da smo “baš zgodni”.

Ono Čudo od stranice prevazilazi (koja divna riječ!) tu domenu, a ni majka ga (očito) ne priznaje.

Lako je meni. Meni prigovaraju samo zbog lošeg browser-a i naslijednog naslijeđa, a vidi sirotog Ch-a... Drznik se osokolio pa na svojoj stranici em koristi ne-hrvatske riječi, em pohrvaćuje članove Saveza. Pa daj se odluči! E, Ch-u moj, zar ti ne pratiš trendove? Koliko puta moram naglasiti da je furka koristiti latinizirani riječnik tipa: “implementirati” i “transparentno”? Evo ti poduka, džabe: “iskasapiti” na hrvatskom je “raščlaniti”, a na latinskom “analizirati”. Postoji i zgodna riječ “rašćerećiti” kojoj porijeklo ne znam, ali uporabe bih se dosjetila.

Osim toga, kako to da “No, Ch ne želi imati ništa službeno”. Nije li to zanimljivo? Očekujete li da nasjednemo na ovu mudro koncipiranu rečenicu ko koka na nojevo jaje? Čovjek je toliko uložio u stranice koje imaju sve što stranice Saveza trebaju imati, a sad ne želi imati ništa službeno? Ili Ch pati od neke službofobije ili je ogorčen stavom Saveza. Kako za potonje ne nalazim razloga, bit će da je bolestan i u svezi toga, a kao konstruktivan doprinos Savezu nudim mu tri besplatna tretmana. Svaki tretman uključuje 45-minutno piljenje u službenu stranicu, uz neprekidno izgovaranje riječi: “želim imati nešto službeno... želim imati nešto službeno...”. Pa da ga vidim!

Ipak sam svojim destruktivnim kritiziranjem izazvala i jednu pozitivnu reakciju: Ch je prvi puta javno pohvaljen od Saveza. Privatno mu naravno svaki drugi dan govore kako genijalno radi...

Usput, dobro je da kad već ja svoju energiju olako trošim okolo napadajući nedužan svijet, da je članovi Saveza, kao odgovorni ljudi, čuvaju za kreiranje onakovih stranica. Simpatičan im je prijedlog. Laka doza cinizma sigurno je motivirajuća. Bolje se u startu ograditi ako kojim slučajem odaziva ne bude. I ja bih se na njihovom mjestu ogradila...

zagradila...

razgradila...

Pozdrav svima,

Tihana

01.06.2000.