Dragi moji,

Taj me Filjar skroz zbunio. Pa ne mislite valjda da vam pišem dragi zato što ste mi mili i dragi. I Savezu pišem poštovani.

To je red. A red je red.

Kako sam krvlju zaslužila životni prostor na Ch-ovom siteu, nadam se da neću do besvjesti imati materijala za konstruktivno i destruktivno kritiziranje, proširujem djelatnost. Namjera mi je izvještavati vas što se događa kod nas po klubovima i po turnirima u okolici. Svi izvještaji su strogo subjektivni. Također, rado ću primiti vaše komentare, naročito s turnira na kojima nisam bila, a hoću li ih objaviti u sklopu moje kolumne ovisi, naravno, o podudaranju naših stavova (i o tome koliko ste mi simpatični).

Evo, bridž klub Zagrebački tref otvorio je nove prostore. Tamo je održan otvarajući turnir u petak. Bilo je super (Tesla i ja smo pobijedili). Ma šalim se, stvarno je baš dobar prostor (prohladno je!!!). I u centru grada, ne možeš promašiti. Za one koji ne znaju, dođeš do džamije i to je na ćošku s bivšom Adžijinom sadašnjom Mislavovom, tj. tamo gdje voze devetka i trinaestica. E, sad je fora u tom klubu što je višeetažni. U prizemlju kartaš, u podrumu je šank, na katu se računa. Podrumski prostor je simpatično uređen, stručnjaci bi rekli da potiče cirkulaciju ljudi. Bila je i jedna gadna stvar, ali ispravljena. Naime, stolice baš nisu bile najbolje pa sam svjedočila rasipanju trojice igrača. Naročito je ugrožena teška kategorija. Ali, svaka čast ekspeditivnosti voditelja (bit će da se i neko od njih opružio), zamijenjene su.

Od ostalih događanja, prvo, Juan les Pins. Tamo je bilo nešto naših parova, a značajniji rezultati su izvrsno 13. mjesto od 220 i nešto parova Tonćija i Terpe na butleru i vrlo dobro 69. od 370. parova Marine i Nikice na paru. Usput, Tonći se žali na mizernu razliku u pri tom dobivenim poenčićima u odnosu na direktnu konkurenticu Šver.

U Veldenu je bilo 10-tak naših parova od ukupno 110, Brk i Car su 12. Za ostale, uključujući i sebe, ne znam.

No, ne bi bilo u redu da ne spomenem i novi bridž klub "Zagrebački bridž klub" (gle, koliko su mi prostora oduzeli, a tek sam im ime napisala) (dugo si se i suzdržavala op.ur.).

Kako još nisam službeno obaviještena da klub postoji (Ch-ove stranice su neslužbene, remember?), niti sam pozvana na otvaranje, niti su se osnivači kluba ispisali iz JT, sve ovo uzmite s krajnjom rezervom.

Prema glasinama, klub radi ponedjeljkom i četvrtkom kao i JT. Da, da, to je dodatni argument da je priča plod nečije bolesne mašte.

U svakom slučaju, prije dva četvrtka u Cassandri, mogli smo vidjeti naše igrače s kovertama koje im vire iz džepova. Plaaavim kovertama.

Podmukli kakvi jesmo, odmah smo zaključili da otimači vabe ljude parama po principu evo ti sto kuna ili sto maraka pa dođi na naš pozivni turnir.

Mogućnost da dilaju pozivnice odmah smo otklonili iz nekoliko razloga. Prvo, ako ste zaboravili - to su oni isti ljudi koji su kada bi organizirali neko Savezno natjecanje o tome obavještavali puk tako da su u Cassandri u četvrtak izvjestili o događaju koji počinje u petak navečer (po mogućnosti u Lovranu). Racionalno štedeći sredstva Saveza, nisu se nikad upustili u nemoralno fotokopiranje letaka ili pozivnica. Čudilo bi nas da su odustali od tako učinkovite metode koja je u najmanju ruku prepolovila broj igrača u odnosu na prošle godine. Osim toga, živjeli smo u uvjerenju da je tajna postojanja fotokopirnog stroja dobro čuvana.

Drugo, činilo nam se neprimjereno da se pozivnice za turnir koji kolidira sa službenom sjednicom drugog kluba dijele u tom klubu, pa čak i u kafiću ispred. A da ne pozoveš voditelja... "Jednakost, bratstvo, sloboda" kažete vi. "I zerica pristojnosti" na to ću ja.

Treće, još nikada nismo vidjeli da se pozivnice dijele u plavim kovertama. Mi recimo, u plavim kovertama dajemo isključivo mito (korupciju, nikad).

Četvrto, pozivnice se za takve događaje, do kojih ti je valjda stalo, šalju poštom. Kako nam je neki dan došlo pismo od Saveza uvjereni smo da su osnivači ZBK upoznati s tom metodom, a s ciljem konstruktivnog doprinosa novom klubu obavještavamo da ako ne potpisuju pozivnice (što naravno nisu, jel ko bi toliko radio) mogu ih slati ko tiskanice, a to je skoro duplo jeftinije. Adrese možete naći u telefonskom imeniku. Znam da čudno zvuči, adrese, a u telefonskom imeniku. Zar se ne bi to trebalo zvati adresni imenik??? U nadi da ću na slijedeći događaj biti pozvana i ja, otkrit ću vam tajnu: Brkljačić je pola pošte podmitio, ali isplatilo se.
Usput, postoji i metoda direktnog upita osobe: Gdje stanuješ? Ma koliko vulgarna i primitivna bila, najčešće je efikasna. Istina, iziskuje i određeni napor.

Dakle, uvjereni da se ne radi o pozivnicama i frustrirani što nikako da se i nama nešto udijeli, pokušali smo se domoći neke od tih koverata, da bismo saznali o kakvoj se cifri zaista radi, ali PUŠIONA.

Ipak pozivnice. Pozivnice je većina vas dobila pa ih nemam namjeru opisivati. Bolja je od HBS-ove stranice. Ne znatno. Neznatno.

Inače, osnivači novog kluba, osim uvjeravanja u njihov amazing power of organization, koji su, zaboga, i dokazali organizirajući Savezne događaje, koriste i fair-play pristup informiranja igrača o različitim aspektima života voditelja JT. Ako niste prisustvovali niti jednoj prezentaciji definitivno ste sumnjivi i bolje da se preispitate (promptno krećem na samopreispitivanje op.ur.#2, ali neću više).

No, dobro. Trač ko trač, dođe i prođe. Moramo imati razumijevanja. Služiš se onim što imaš, a nije da imaju puno...

No, to nije sve. Krajnje prefriganim i promoćurnim tehnikama dokopala sam se i druge strane nečega. Gore piše "Uvodno slovo", a dolje ništa.

Laknulo mi je kad sam pročitala prvu rečenicu po kojoj se vidi da ovo ne čitam ilegalno (jer lijepo piše: Dragi čitatelji, bridžisti... i odmah sam se prepoznala). Dakle upućeno je svima, a možda i meni. hehe.

To što imam pred sobom je prstohvat informacija o novom klubu obogaćen s malo Francuske povijesti koje piše nepoznati autor (mogućno je da je potpis na 3. strani koje se nisam domogla). Iako u to nismo ni sumnjali, autor naglašava da ne žele "da rastanak sa starim klubom protekne u svađama, podmetanjima, niti ratovima, te da početak bude destruktivan i gorak". To je pismeno potkrijepio tvrdnjom kako u starom klubu osjeća nelagodu, manipulaciju i nejednakost. Dobar početak za prijateljski rastanak! Također je simpatičan stil autora "ovako, a ne onako". Recimo: "da se igrači osjećaju kao kod svoje kuće... a ne u gostima, ili u nekom stranom domu gdje će proživljavati sve ono što uljezi obično osjećaju", zanimljivo je koliko autor riječi troši na opisivanje kako se igrači ne bi trebali osjećati. Gotovo da pomislim da na nešto aludira, ali to isključujem jer kakav bi to bio prijateljski rastanak s takvim napadima.

Ali, svi znamo da djela vrijede više od riječi pa vas zato i upoznajem s tri osnovna principa "sretnog rastanka" koje obvezatno iskoristite u slučaju da poželite osnovati još pokoji klubić, a možete ih koristiti i u različitim aspektima privatnog i poslovnog života.

Povezano s principom 3 red je da prenesem ispriku voditelja JT što prilikom planiranja timskog prvenstva KLUBA nije predvidio ovakav zaplet događaja pa novoosnivači moraju i dalje dolaziti ne bi li osvojili pansiončiće koje će poslije dijeliti na svojim turnirima (ovo je stvarno slatko op.ur.#3;znam da sam obećao, ali nisam mogao odoljeti).

Inače strašno mi se dopalo "što se zahvaljujete usmenoj podršci čelnika (koja mračna riječ!) svih manjih zagrebačkih bridž klubova". Što niste dodali i pismenoj nepodršci JT-a? Ili je "usmeno" dodano za svaki slučaj, onak infleksuozno.

Gledam ja "Uvodno slovo" i pitam se je li moguće da nisu otkrili funkciju koja bi tekst poravnala s desne strane. Kad pišeš u stupcima redovi nisu tako dugački da će se čitatelj izgubiti, a definitivno izgleda urednije.

Odmah sam uposlila nekoliko špijuna koji su me izvjestili da je autor dao sve od sebe... ali svaki put kad bi kliknuo na ! JUSTIFY ! sav tekst je nestao. fatal error. this command can not be executed.

sink, sank, sunk, eng. tonuti. what a lovely name! Što niste i klub tako nazvali: kratko i jasno.

A što tone? Između ostalog brodovi...

Pozdrav svima,

Tihana

15.06.2000.