1.

6 karo
tref K
NORTH
pik A K 10 9
herc 9 7 5 2
karo A Q J 10 2
tref
SOUTH
pik Q J 7 4
herc A Q 8
karo K 8 5 4
tref 9 7

Režete na stolu i igrate Qkaro sa željom izadutirati dva puta i, ukoliko oba protivnika dodaju, eliminirati pik i tref ostavši na stolu pa igrati mali herc do osmice. Znači, sa karonima 2-2 kontrakt je 100% unutra! No West odbacuje mali tref. Eliminacija pikova i trefova sada nema više smisla budući su aduti loše raspoređeni.

Slijedeća šansa nam je igrati herc impas. Ukoliko East drži Kherc igra je također neizgubiva. Stoga igramo mali herc sa stola u želji da impasiramo kralja. Ta igra nam donosi puno manje od 50% šanse na uspjeh jer od preostalih 11 karata poznajemo 4 Eastove (3 aduta i herc, kojeg je dodao) dok je svih 11 Westovih ostalo nepoznato. Šansa za Kherc kod Easta je 7:18. Da li našu igru možemo pojačati? Da, jer ukoliko East ima Kherc igra je stvarno neizgubiva pa stoga igrajmo na još jednu šansu koja nas ništa ne košta: Igrajmo mali herc sa stola sa željom da stavimo 8herc iz ruke. Tom igrom napravit ćemo kontrakt ako East nema kralja ali drži Jherc i 10herc . Naravno, šansa se neznatno smanjuje ako West uzme štih i odigra pik kojeg bi East rezao. To je u svakom slučaju puno manja vjerojatnost od naše novouočene i sigurno je najjača igra. Ali gle, na malog herca sa stola East stavlja kralja! Eto East ima kralja herca, da li naša tvrdnja od ranije još uvijek stoji? Da. Dio rješenja ovog problema počinje već u prvom štihu jer tref moramo rezati visoko a ne dvicom! Nakon Kherc igrat ćemo mali tref kojeg ćemo rezati visoko na stolu, skupiti visoki karo sa stola i igrati 2karo impasirajući devetku! Zatim ćemo skupiti zadnji karo i skupiti još 4 pik štiha. Da nismo rezali prvi tref visoko morali bismo nakon tref šnapera doći u ruku i skinuti zadnjeg aduta. Da li bismo došli u ruku hercom ili pikom? U svakom slučaju postoji opasnost rezanja tog dolaska i možda čak i padanja kontrakta.

Da li je baš sve tako? Gledajte što se dogodilo meni u otvorenoj sali i našem paru u zatvorenoj. Ja sam Ktref ataku porezao visoko odigrao visokog aduta i igrao herca do osmice. Protivnik je uzeo desetkom i nastavio pikom kojeg je East rezao. Jedanput ne. Naši partneri su kontrirali isti kontrakt. West je sa pik 86532, herc 104, karo - i tref KQ8642 atakirao tref K kojeg je protivnik rezao dvicom! Slijedila su tri adutska štiha i mali herc za K herc od Easta i Aherc . tref šnaper i ???? naravno, jedino ispravno mali herc . Ukoliko protivnik reže, to mu je jedini štih. Pikom doći u ruku koštalo bi ga kontrakta! Nikad nećemo doznati da li bi protivnički igrač na mali herc stavio osmicu.

2.

4 herc
karo K
NORTH
pik A 7 6
herc 7 4
karo 9 7 6 5 2
tref J 9 8
SOUTH
pik K Q
herc A K Q J 10 6 3
karo 4
tref K 5 3

Moj mladi i još neiskusni partner je igru napravio lahkoćom. Rezao je drugi karo, skinuo adute i došao na stol pik asom prebivši svoju damu. Sa stola je odigrao Jtref , protivnik je stavio damu a moj partner klemirao. Naravno da to nije najbolje rješenje. Nakon toliko godina igranja bridža prvi puta mi se pokazala ova jednostavna i vrlo uočljiva kombinacija duplog (dvostrukog) impasa na razne strane. Moj partner je igrao na 50% šanse na uspjeh garantiran tref damom kod Easta pojačanu sa duplom desetkom (ili duplog asa, već prema tome kako se odluči) trefa kod bilo kojeg protivnika. Igrajući iz ruke mali tref prema stolu i na mali od Westa impasirajući desetku došli smo do pravog rješenja. Igru smo napravili uvijek sa desetkom tref kod Westa a kad god East uzme desetkom, doći ćemo herc asom na stol i odigrati tref prema kralju impasirajući damu ili stavljajući asa.