Bellaria 2000, mix prvenstvo Europe

6 NT
pik J
NORTH
pik x
herc A Q 8 6 5
karo K Q J x
tref J x x
SOUTH
pik A K Q 7
herc K 7 4 3 2
karo A x
tref K x
WEST NORTH
J. Carić
EAST SOUTH
I. Matijević
1 herc pass 1 pik
pass 2 karo pass 3 tref
X pass pass 4 NT
pass 5 karo pass 6 NT

Westova kontra na trefa je bila dovoljan alarm da se herc kontrakt igra sa krive strane i Iva je sa brdom poena na Southu vrlo iskusno licitirala 6 NT. "Odličan licit, kontrakt u glavu" reći ćete, ali sve to nije dovoljan razlog da ovaj board nađete među prilozima. Čitajte dalje...

Nakon pik atake i 12 vidljivih štihova Iva je u pravom sportskom duhu odlučila pokušati napraviti ibera, a ima li jednostavniji način za 13. štih od pik šnapera? I tako je Iva skinula asa i kralja herc, pokupila sve "adute" i ležerno odigrala pik sedmicu. West je dodala pik osmicu, a Iva je mirno ispod screena saopćila partneru: "Ruff, please".
Nakon nekoliko trenutaka zbunjene tišine za cijelim stolom, Jurica se zapitao čime da poreže. Taj tren je Iva shvatila da ne igra kontrakt u hercu, ali bilo je kasno. Jurica je tužno dodao herc šesticu, a West je ostala u štihu sa sigurnim asom trefom u ruci. Dok je Iva razmišljala kako će partnerima iz tima objasniti kako je pala 6 NT, West se zamislila i nakon par naoko beskonačnih trenutaka vratila KARO!

Sad ste u ovoj poziciji:

karo x NORTH
pik
herc Q 8
karo K Q J x
tref J x x
SOUTH
pik K Q
herc 7 4 3
karo A x
tref K x

Zahvaljujući nevjerojatnom poklonu od Westa imate ponovo 12 štihova na vidiku ali ih ne možete skupiti jer su svi herčevi na stolu veći od vaša tri mala. Da je barem Jurica "porezao" osmicom herc... Ovako ako uzmete karo u ruci i skinete pikove ne možete napraviti zadnjeg herca. A ako uzmete karo na stolu, skinete herčeve i dođete karo asom u ruku po pikove i zadnjeg herca ne možete po ostale karone.

Iva je ipak uspjela naći rješenje. Uzela je karo asa u ruci, na dva pika bacila herčeve sa stola i s veseljem skupila i svoja tri mala herca i zadnja tri karona. 12 štihova!
Ovaj board je sigurno najveseliji koji se do sada našao među našim prilozima, a i intenzivno se prepričavao po Riminiju. Većina diskusija se vodila oko toga zašto (pobogu) West nije pokupila svog asa tref. Jedino "razumno" objašnjenje kojeg smo se dosjetili je da se vjerojatno bojala da ga Iva ne poreže :-))