Tim u Puli, svi prva manša

3 NT X
pik K
SOUTH
pik x x
herc J 10
karo K J x x x
tref 9 7 x x
NORTH
pik A x x
herc K 8 x
karo Q x
tref A K Q x x

WEST
Raše
NORTH
Katušić
EAST
Antonić
SOUTH
Filjar
1 tref(1) 1 pik 2 karo(2)
2 pik 3 NT pass pass
X (3)

(1) - 16+ HP
(2) - 5-8 HP, 5+ karona, bez majora
(3) - kaznena, bez konotacija oko atake

3 NT je vjerojatno overbid, ali što da se radi, tim je. Poslije kontre i neizbježne kralj pik atake šanse izgledaju jadne, a -300 kao izvjesnost. Ipak, kontra povećava šansu da oba asa leže, ali čak ni to ne garantira konrakt (komunikacijski problemi). Na ataku W dodaje veliki pik, a na pik damu mali. Što se tu zbiva i kako nastaviti?

Ima dobrih razloga da se se drugi pik uzme:

Ali ima i jedan još bolji da se pusti: realno gledano, izgleda da bi ipak W morao imati tri karte pik i da njegov eho izgleda ili pokušava izgledati kao marka herc. U tom slučaju jedina šansa da se napravi ovaj grozan konrakt je ta da pospani E bez ulaza ipak odigra treći pik. U svakom slučaju, puštamo i na stol dolazi dečko pik. Sada dolazi novi problem, treba nešto baciti sa stola:

W ipak dodaje treći pik, to uzmemo, testiramo tref koji je 2-2, odigramo karo damu koju uzme W i dolazimo do tog trenutka kada se na stolu pojavljuje neumitni mali herc. E očito ima Ax(x) ili Qx(x) u hercu. Već smo se prije odlučili da ćemo probati napraviti ovu muku od kontrakta. Stavljamo kralja. 10 ili 3 štiha? +550 ili -1700? Zašto uništavamo vlastite živce igrajući ovu strašnu igru?