Od srca srcu

Dina Julius (BSK “Opatija”)

Dvije bridge minijature koje sam poželjela predstaviti našoj natjecateljskoj populaciji ne odnose se na nekakvu moju genijalnu igru ili “psihološki rat” s protivnicima, već ilustriraju kriminalno lošu igru u obrani kakva se nažalost (pre)često susreće na našim domaćim turnirima. Za ovaj slučaj doista nisu važna imena mojih protivnika, već želim skrenuti pažnju kako ne možemo očekivati da nam igrači (u prosjeku) napreduju ako im nudimo tek početničke tečajeve, a potom ih prepuštamo na milost i nemilost divljim vodama bridgea.

Dakle, dijeljenja su odigrana na lipanjskom turniru u Sisku (koristim priliku uime svih Opatijaca zahvaliti domaćinima na iznimno lijepoj atmosferi i toplom dočeku, uz želju da turnir svake godine ima sve više učesnika).

Igrala sam u paru s Olegom Mandićem i u konačnici smo osvojili 3. mjesto.

Tijekom turnira stalno nas je pratio isti “peh” - najmanje 4 ili 5 puta kada bismo izlicitirali 3NT, protivnici bi nam atakirali herc, koji nam je redovito bio “slaba točka”, pa bi i igra završavala s jednim ili dva “pada”. Ne moram ovdje posebno apostrofirati kako ni Oleg i ja nismo cijepljeni od bridžističkog sujevjerja, pa smo već katastrofično zaključili kako nam je “to srce - pegula (iliti maler, iliti baksuz)”. Kad, gle čuda, srce nam donosi u dva boarda top rezultate (istina, bez naše zasluge).

board 9
4 herc (N)
pik 3
NORTH
Dina

pik A J 6
herc K J 10 6 2
karo 7
tref A 9 4 3
WEST
pik K 4
herc 7 4
karo A 9 8 4 3
tref Q 8 5 2
EAST
pik Q 9 8 7 3
herc Q 8 3
karo K 6 2
tref 10 7
SOUTH
pik 10 5 2
herc A 9 7
karo Q J 10 5
tref K J 6

Rezultat: NS +420 (+14 mp)

Igram ja tako 4 srca i nakon pik atake shvaćam da dajem 1 do 2 štiha u piku (ako promašim hercQ i još dođe do poreza pika), zatim moguće adutsku damu, karo štih, a o dami u trefu da ne govorim. Dakle, umjesto tri, prijeti mi izdavanje 4-5 štihova. Uzimam pikK sa pikA i igram malo srce do A, a zatim herc9 (kako vidite, već sam pala). No, tek što sam kazala: srce devetka, protivnica u posljednjoj (4.) poziciji položila je na stol hercQ!! Srce moje! Tako je srce dama završila pod mojim srce kraljem , a dalje priča prestaje biti zanimljiva...

 

board 6
4 pik (N)
herc Q
NORTH
Dina

pik A K 8 4 2
herc A 7 6
karo Q
tref Q 8 6 3
WEST
pik 7 6
herc K 9 4 3
karo K J 10 9 6
tref K 4
EAST
pik Q 10 5
herc Q J
karo 8 7 5 4 3
tref J 5 3
SOUTH
pik J 9 3
herc 10 8 5 2
karo A 2
tref A 10 9 7
Rezultat: NS +420 (+18 mp)
 
Evo i drugog poklona obrane “od srca - u srcu”. Ako pogledate board, vidjet ćete da su mi “vani” dva štiha u srcu, adutska dama i jedan gubitni štih u trefu. Dakle, četiri štiha, umjesto tri koliko je uobičajeno izdati kad igrate majorsku manšu.
Nakon atake hercQ, pomislih - opet to srce! Opet taj peh.
Uzimam hercQ sa asom i nešto “prtljam” (igram adute i sl.), a igra postaje zanimljiva kad igrač na Westu uzima štih s trefK i promptno odigra - srce KRALJA!
Pade dečko pod kralja, napravi se igra sama! herc moje sretno, od herc ti HVALA.