Kome su potrebni asevi za slem

Jesenja Pula 2000, mini tim (board-a-match), ambiciozni Hrvati (Mrsa, Vanja, Pegi, Srfa) turnir nisu započeli baš najbolje, preciznije, vucarali smo se po niskim stolovima od početka, ali smo se sa dva dobra matcha ipak uspjeli progurati do sredine, da bi u zadnjem kolu igrali protiv nekih solidnih Mađara. Match je krenuo dobro, činilo se da imamo dva-tri dobijena borda, i tada sam na zadnjem bordu kao South, druga protiv druge podignuo ovu kartu:

pik A K Q J 10 8 x x
herc
karo x
tref Q J 10 9

Gulaše baš nikad nisam volio. O tome što je taktički najbolje otvoriti sa ovakvom kartom moglo bi se dugo raspravljati, dolaze u obzir razne količine pikova, 2 trefa jako, a ima i taktičara koji bi krenuli sa passom. Kako je match dosada išao dobro, odlučio sam se za "normalnih" 1 pik. Lijevi Mađar je dao kontru, a Pegi - ni više ni manje nego 2 pik - Pegi uvijek ima podršku kad ti baš i nije nužna. Mađarica sa desne strane 3 karo i sada opet treba smisliti nešto mudro. Očito da slem može biti lako unutra, možda i na obe linije. Taktika bi trebala biti nagovoriti protivnike da ti dopuste igrati pik kontrakt na pravom nivou, a usput, ako ide, i nekako otkriti koji bi mogao biti pravi nivo (4, 5, 6, 7 ?). Tehnički ispravan licit bi valjda mogao biti 4 herc, ali sa takvim licitima imam bogato iskustvo igranja fitova 3-0 i sličnih. Idemo probati sa 4 karo, to je sigurno forsing i ima prednost da bi partnera trebalo prisiliti da pažljivo pogleda svoje trefove. Sa lijeva kontra, Pegi 4 pik, dakle čini se da nije zainteresiran za slem i/ili da nema prvu kontrolu karo, a sa desna 5 trefa! Kao što smo se i bojali, zakuhalo! Kontra teško da nešto postiže, a slem se sada realno čini malo vjerojatnim, sa izglednim luzerom u svakom minoru. Možda nema ni 5 pik, ali u tom slučaju dosta je izgledno da oni imaju 5 karo. Sve u svemu, ispravan licit je vjerojatno 5 pik, ali teško je biti discipliniran sa ovakvom kartom. Idemo probati efekt od 5 herc! Ako ništa, možda nas na taj način puste u miru igrati 5 pik. Lijevi kontra, Pegi pass, to bi možda trebalo nešto značiti, ali u ovom trenutku to jedva da mi je važno. Desna pass, i sada imam lagani govor 5 pik. Lijevi pass, ali Pegiju je već dosta torture te sa puno samopouzdanja vadi 6 pika. Na moje iznenađenje, nitko ne kontrira (čovječe, ovi nam vjeruju!). Cijela sekvenca je bila:

NORTH
Pegi
EAST
Mađarica
SOUTH
Srfa
WEST
Mađar
1 pik X
2 pik 3 karo 4 karo X
4 pik 5 tref 5 herc X
pass pass 5 pik pass
6 pik pass pass pass

Mađar izgleda kao da nikad neće atakirati, konačno vadi mali tref. Cijeli bord izgleda ovako:

6 pik
x tref
NORTH
pik 7 x x
herc K Q x x x x x
karo K x
tref x
WEST
pik 9
herc A J 10 x
karo A J x x x
tref K x x
EAST
pik x
herc x x
karo Q 10 x x x
tref A x x x x
SOUTH
pik A K Q J 10 8 x x
herc
karo x
tref Q J 10 9

Slemovi bez dva asa su stari štos, idemo probati bez tri! Mađarica uzme asa i počne razmišljati. Staro je pravilo, dok protivnik razmišlja, šansa postoji! Prođe poneka minuta i eto trefa nazad! Odrežem kralja na stolu. Pažljiva analiza će pokazati da kontrakt sada ovisi ni više ni manje nego o pikovima 1-1 (ili eventualno tref 4-4, ili 2 pika sa dužinom u oba minora, sve malo vjerojatno)! Izadutiram sa pikom u ruku te, poslije 2 karo odbaca na tref, porežem karo na stolu i to je to. Zabavno je da na valjda sve linije obrane gdje se karo as ne uzme u prvom ili drugom štihu (recimo as herc ataka, ili herc povrat nakon tref asa) kontrakt u grubo ovisi o piku 1-1! Popizdio bi da mi ovako lijepi kontrakt pokvari bad trump break.

Na drugom stolu protivnici su igrali i napravili 5 pik, tako da smo bord dobili, a i match sa 11-1, što nas je torpediralo, potpuno nezasluženo, čak do nagrada.