Do posljednjeg daha

Heinzelova, petak navečer, 25. listopada 2002, parski turnir.
Opuštena atmosfera nakon napornog radnog tjedna, što svakako utječe na optimizam u licitaciji (još nisam shvatio čime to potaknem partnere da me sretno uguraju u slem).

South igra 6NT, ataka karoQ, pokušajte napraviti 12 štihova
(pametnije je igrati 3NT, pa svejedno pokušati napraviti 12 štihova, to bi moralo biti barem 80%)

S / ALL NORTH
pik J 2
herc A K J 2
karo A K 5
tref A Q 6 3
WEST
pik Q 4
herc Q 9 7 4
karo Q J 9 3
tref 9 8 5
EAST
pik K 9 7 6 5
herc 10 5 3
karo 10 8 2
tref 7 4
SOUTH
pik A 10 8 3
herc 8 6
karo 7 6 4
tref K J 10 2

Tko vam kriv što ste prvi licitirali NT, sad se morate boriti do posljednjeg daha.
Ako se želite predati ... protivnici neće zamjeriti.

9 štihova je sigurno (4 u trefu, 2 u kari, 2 u hercu i pik as). Herc dama mora biti u impasu da bi imali barem neku šansu (10. štih) a uz vješt manevar u piku bi se mogao izvući dodatni štih (11.). Ako sve bude O.K., u završnici bi se mogao složiti neki skviz (herc/karo na Westa ili herc/pik na Easta, ovisno o tome tko ima 4 herca).

Ataku (karoQ) uzmete asom na stolu. Uđete u ruku sa tref 10 i odigrate mali pik prema dečku (sretna je okolnost što West ima duplu damu, no i da ima treću damu nisam siguran da bi imao dovoljno živaca igrati malog pika). West uzima štih sa pik damom i nakon toga uzima cca 1 minutu za razmišljanje, što je jako dobar znak jer se očigledno boji da imam karo10 (pa ne smije ponovno igrati karo) i herc10 (ako vrati herc prodao mi je partiju). Na kraju se West odlučio za neutralan povrat u trefu.
Tref uzmete na stolu sa trefA i odigrate pik dečka na kojeg East stavlja pikK a vi pikA.
Sad smo već blizu skviza, samo nemojte zaboraviti skinuti karo kralja (Vienna coup) prije nego odigrate trefove i pik 10. U posljednje četiri karte na stolu imate četiri herca, a u ruci 2 herca, pik i karo. Skviz bi bio pravi da je East imao četiri herca (a West treću damu), no u ovom slučaju West je mislio da imam karo 10 (te da je u skvizu) pa je odbacio jednog herca ...

West je prigovorio Eastu da je mogao već u prvom štihu odbaciti karo 10 jer on mora imati karoQJ9. Primjedba na mjestu, no onda bi West možda mislio da ja imam karo8. Ako East odbaci i karo 8, onda moja karo7 neminovno skvizira Westa u 9. štihu.
Osobno mislim da je jedini pravi potez staviti malog pika kad South igra prema dečku (a tempo, bez dramatske pauze), no za to iz duple dame zbilja treba imati živce.

Davor Blaženčić