Što taj ludi partner ima?

Znamo da bridž zna biti okrutna igra. Znamo da ima konvencija čija upotreba partnera zna staviti u nemoguću situaciju. Evo jednog bizarnog primjera na tu temu.

Igramo klupsku timsku ligu. Prva je protiv prve, a Dario na četvrtom mjestu ima:

pik Q82
herc 7
karo KQJ10742
tref 93

Na prvom mjestu Brgi otvori 1 zagrebački tref. Partner licitira 2 tref. Nije prirodno, nego Michaels, tj. pik plus crvena boja, u principu barem 5-5. Lijevi protivnik, Mixa, pasira. Izgleda prilično evidentno koja je partnerova crvena boja.... Dario se odlučuje na licit 2 karo, pas-korekt, iako je vjerojatno 2 pik bolje. Brgi licitira 2 herc, partner pasira, a Mixa uskače ravno u 4 herc!

Opala! Što se tu događa? Jesmo li još uvijek sigurni koja je partnerova druga boja? Protivničko odlučno šutanje po hercu zvuči kao da imaju najmanje 8 herčeva, vrlo vjerojatno i više, a nije ni baš jasno zašto bi partner 5 pikova i 4 herca odlučio licitirati preko Michaelsa. Izgleda da ipak ima karone? To se može uklopiti u licitaciju do sada, iako je prvi Mixin pas u svakom slučaju malo sumnjiv. No dobro, odbacivši nemoguće, čini se da mi imamo 12 karatni karo fit i jos sekundarni 8 karatni pik fit, a protivnici pak žestoko fitiraju u ostalim bojama. Tko tu što ima? Čini se da bi mi trebali imati oko 11 štihova ako se igra u našim bojama, a protivnici između 11 i 12 u svojim. Očito lako mogu imati i slem, ali onda 7 karo ili 6 pik mogu biti dobra obrana čak i protiv manše. Možda nije loš taktički licit 4 pik, tu bi protivnici mogli imati nešto adutskog materijala za preuranjenu kaznenu kontru? Dario se odlučuje za "normalnih" 5 karo. Tabla putuje na drugu stranu skrina, i nakon nekog vremena se vraća. Prva polovica vijesti je ohrabrujuća, Brgi je dao kontru. Druga polovica je totalno revoltirajuća. Partner je izvadio u 5 pik! Kuku i pomagaj, ipak mu je druga boja herc. Nakon tref atake i tri kruga aduta, partner biva izmasakriran za -1400. Cijeli bord izgleda ovako:

NORTH
pik J3
herc K85
karo A9863
tref J75
WEST
pik 109764
herc A10432
karo
tref K84
EAST
pik Q82
herc 7
karo KQJ10742
tref 93
SOUTH
pik AK5
herc QJ96
karo 5
tref AQ1062

Kako se vidi, 5 karo u kontri je nešto jeftinije od 5 pik, 500 do 800, ali je zapravo jednaka katastrofa. Jedina manša za NS je 3 NT iz Northove ruke - nemoguće za licitirati. Na partnerov Michaels se može dati poneka opravdana primjedba, ali barem je imao 5-5. Moglo bi se filozofirati da licitiranje preko 4 herc nosi previše rizika, ali to je sve lako kad se vidi bord. Zapravo stvarno izgleda nemoguće da partner na ovu licitaciju ima 5 herčeva. Mixa je postavio minu licitirajući kao da ima slab ali distributivan list sa gomilom herčeva, a ima zapravo dosta poena, sa kojima je prvo pasirao partnerov otvor, da bi onda u drugom krugu odlučio sa svojom balansiranom kartom ganjat manšu u 4-3 fitu, gdje je gotovo sigurno da je herc kod protivnika 5-1, bilo s jedne, bilo s druge strane! Dariju stvarno nije lako. Ako partner ima karone, imali protivnici slem ili nemali, nije ni blizu jasno da je dobitna taktika pustiti igrati 4 herca. Pa 6 pik ili 7 karo teško mogu biti više od 300, a tko kaže da nas neće kontrirati i ranije i da slema za njih uopće ima, a na dobar dan možda i mi napravimo slem? Evo jednog pokušaja rekonstrukcije karata iz Darijeve perspektive, konzistentne sa licitacijom do 4 herc.

NORTH
pik 105
herc Q109652
karo 5
tref J1082
WEST
pik AK764
herc 43
karo A9862
tref 5
EAST
pik Q82
herc 7
karo KQJ10742
tref 93
SOUTH
pik J93
herc AKJ8
karo
tref AKQ974

NORTH
EAST
SOUTH
WEST
    1 tref 2 tref
pass 2 karo 2 herc pass
4 herc ???    

Nategnuto? Možda. Ali koliko treba nategnuti da se pogodi stvarna situacija? Nije lako pogađati između dvaju nevjerojatnih opcija...

Jedna pouka je jasna. Nije uvijek za vjerovati protivničkoj licitaciji. Kao što smo već rekli, bridž zna biti jako okrutna igra...

Srđan Katušić