Dobra konvencija

Kontre za ataku su cool. Ipak, ima par uvjeta da bi one imale smisla - da stvarno znaš koju ataku želiš, i da partner zna koju si ataku naručio. Ako zapne oko ovih stvari - e onda moraš pisat članak .

dealer: E
-
NORTH
Davor

pik AK52
herc 32
karo A862
tref KQ3
WEST
Srfa

pik 98743
herc J64
karo Q754
tref 9
EAST
Vanja

pik T6
herc AK975
karo K9
tref J1062
SOUTH
Barbara

pik QJ
herc Q108
karo J103
tref A8754

NORTH
Davor
EAST
Vanja
SOUTH
Barbara
WEST
Srfa
  1 herc 2 tref pass
2 herc pass 2 NT pass
3 NT x pass pass
xx pass pass pass

E, sad, što se sve skriva u ovoj veseloj sekvenci? Barbarin overkol je primjer mladenačkog optimizma, nakon kojeg Davor naravno ne pristaje igrati ispod manše, i nakon što Barbara prizna da ima herc štopera, zabija 3 NT. Važno je napomenuti da Vanja i ja igramo "negativna-ataka" kontre na protivnički cue-bid ili 3 NT. To ide otprilike ovako - ako kontriraš protivnički cue-bid svoje boje ili 3 NT, onda imaš aktivnu želju za atakom u nekoj drugoj boji, a ne svojoj. Ako pasiraš, onda ima indikacija da ćeš biti zadovoljan sa atakom svoje boje. To je u principu korisna konvencija, ali kao i sve druge, treba je znati koristiti, i prije svega, treba biti budan. Mene je razbudila Vanjina završna kontra na 3 NT koja bi trebala biti negativna za herc, ali sam prespavao činjenicu da je Vanja već imao prigodu negativno kontrirati Davorov 2 herc cue-bid, pa u takvoj situaciji kontra na 3 NT gubi negativne konotacije za herc i postaje obična "kaznenuša", dapače forsira herc ataku. Vanjina završna kontra pak je optimistički manevar u nadi da Barbara ima samo jednog herc štopera, plus da nema devet štihova bez da razvije dugačke trefove, plus da mu tref štoper neće bit izimpasiran. Sve u svemu, priličan rizik, koji biva gadno povećan kad Davor veselo i opravdano odluči dati rekontru.

Kako sam već objasnio, Vanjinu kontru sam doživio kao negativnu za herc, i sve skupa mi je izgledalo kako njegova druga boja mora biti pik, i kako bi tu lako mogli doći i do prvih 5 štihova. Kad je legao stol, a Barbara uzela ataku u ruci sa pubom, vidio sam da su stvari bitno drugačije .

Na svu sreću, ni Barbari nije bilo baš svejedno igrati rekontrirani kontrakt, pa je malo pobrkala timing, i umjesto da testira tref, preda Vanji štih, i završi sa rekontriranih iberštihom i vrlo zdravih + 1000, ona odlučuje prvo deblokirati damu pik iz ruke, preći trefom za stol, i malo prerano keširati asa i kralja pik, a na njih je prisiljena odbaciti dva karona iz ruke, dok Vanja odbacuje 2 herca. Nakon toga igra damu tref i kad se pokaže da tref ne vuče, nastaje ova delikatna pozicija gdje Barbari trebaju još samo tri štiha.

NORTH
pik
herc 32
karo A862
tref 3
WEST
pik 9
herc J64
karo Q75
tref
EAST
pik
herc AK9
karo K9
tref J10
SOUTH
pik
herc Q108
karo J
tref A87

Barbara je odigrala tref do asa i karo do asa, i Vanja se dosijetio deblokirati kralja karo, pa smo ipak uspjeli skupiti 5 štihova. Prave komplikacije nastaju ako Barbara odigra herc - do te faze Vanja je markiran sa AK u hercu. Stoga Vanja mora uzeti i igrati minora. Ako igra tref, Barbara može uzeti i vratiti tref, pa sada Vanja smije kešnuuti drugi herc ali nakon toga mora igrati karo. Ako igra kralja Brabara može propustiti i onda Vanja mora predati deveti štih ili Barbarinoj ruci ili stolu. Ako pak izađe sa malim karonom, onda ga Barbara naravno opet može vratiti u štih sa još jednim karonom i opet se igra napravi sa devetim štihom kojeg Vanja mora predati u hercu.

Tako smo ipak teškom mukom dospjeli do +200 na neobičan način, i upotpunili dobar bord od Igora i Dražena koji su privredili +500 u obrani od dva herca u kontri Da sam atakirao herc kao što je Vanja naumio, Barbara bi napravila svojih devet štihova brzinom munje. Ovako je trebala napraviti rekontrirani iberštih ali je pala. Dobra konvencija.