Dragi moji,

Jao! Nisam ja promašila metu, nego ti agregatno stanje. Ja sam ostavila mogućnost da se uhvatite za “tanašni plamičak nade”... što ste očito i učinili, premda ne spominjete da ste ga primjetili. Znakovito, ili?

Filip nastavlja u serioznom i argumentiranom stilu, a mene je uhvatila uzaludnost. I dalje je zabavno? A zašto sumnjaš, Filipe, da čitatelji nisu pažljivo čitali tvoj prvi prilog?

Filip se potrudio oživjeti tekst kamufliranim latinskim doskočicama: "Margaritas ante portas" J... ga, ne možeš sakriti cijelu poruku i sad tražiti da mi tu nešto zaključimo. Nadam se iza ove izrijeke krije nešto tipa: “Smrdiš ko drek ispred vrata” ili “Ružna si ko pas ispred vrata” ili “Bolje da ostaneš ispred vrata”, a da nije poslijednja riječ ta koju bismo trebali promijeniti. Jer onda neumitno ostaje prva, a njome nas vrijeđaš, Filipe.

Osim već uvriježene implementacije pojavio se i nov pokušaj lingvističkog sadizma...Ma što zapravo znači transparentno? To se vrlo često koristi u poslijednje vrijeme i ja sam mislila da je to kad ne skrivaš što radiš, ono kad su sve odluke i poslovanja javna. No čini se da to ipak nije to. Jer zašto bi onda postojala potreba za dodatnim transparentiranjem sistema, kad smo svi znali kako se titule dodjeljuju i ne čini mi se da se tu nešto skrivalo. Zaključujem da je transparentno drugi naziv za super, koji koristimo zbog nemogućnosti komparacije prvog.

Koliko mogućnosti oko naziva bodova... koliko iskonske originalnosti...meni se okrugli puno više sviđa od zlatnih. Jel’ bi moglo da se zovu i po životinjama ili biljkama ili poznatim bridgistima, ha? Kako ćemo samo to odlučiti? Kako je teško biti član Saveza. Sve te dileme. Za to svakako treba složiti povjerenstvo i organizirati referendum svih članova klubova.

Koji su podmirili obveze prema Savezu.

Ponukan mojim prijedlogom o ravnopravnosti igrača Filip navodi primjer velike bridžističke sile Monaka (gdje se izborio za odgovornu funkcija sklapača rang liste), a gdje je top-ten igračima svejedno jesu li prvi ili deseti. Duboko udahnite. Meni se čini da bi Filip htio povuć paralelu u stilu ako je svejedno njima u Monaku, valjda je svejedno i našim top-ten igračima. Razumijem ja da on baš i nema previše kontakata s top-tenom, to je sasvim normalno za jednog tajnika. Pa nije na njemu da ispituje javno mnijenje. Što ga briga što igrači misle. Iskustvo je iskustvo, a Monako Monako.

Da, da, tako je to u civiliziranom svijetu. Ali, tu kod nas vlada još primitivna zajednica i dala bih ruku u vatru (još jedan primitivni čin) da je ovim barbarima važno jesu li prvi ili treći, drugi ili šesti. Recimo, Tonči i Nikica (transparentni vandali hrvatskog bridža) iz neobjašnjivih razloga misle da su zaslužili svojih nekoliko tisućica i time pomak sa 8,9 mjesta na sam vrh ljestvice. Ali to je vjerojatno greška mlađe generacije, koja još ne zna što je za njih dobro. Tinejđerski bunt. I u kratkom razgovoru s iskusnijim igračima tipa Dubo ili Biondić odmah ćemo se složiti da se njima živo friga za bilo kakav pomak na rang listi. Najbolji indikatori za takav zaključak su to što točno znaju koliko poenčića imaju i koji su na listi.

Kakovi to bridžistički luzeri obitavaju u Monaku?

Savez bi Ch-u trebao kupiti jednu biljku. Lončanicu. Radi implementacije. Da gleda kako raste i proučava korjene. Tako će mu biti lakše korjenovati naše poenčiće. Filip je nedvojbeno fasciniran tim složenim matematičkim postupkom. Puštanjem korjena. Logička alternativa je iskorjenjivanje.

What would you choose?

Pozdrav svima,

Piggy the Pearl

17.05.2000.