Vještica na djelu (2.)

Skviz nije bio psihološki...

Dina Julius i Dragan Jakupović (BSK Opatija)

Kada je Sandra Ruso napisala prilog “Vještica na djelu”, u kojem je pohvalila (s pravom) Ivu Jurišić za “psihološku pobjedu” na jednom boardu protiv našeg tima Opatija, odigranom na Hrvatskoj ligi za 2000., nije nažalost do kraja pojasnila koja je pogreška obrane protiv 6herc odlučila pobjednika. Stoga, u želji da prikažemo i igrački problem u ovom dijeljenju, šaljemo ovaj prilog. Konačno, pokazat će se da je i naš prilog svojevrstan kompliment Ivi koja je prepoznala situaciju za squeez (što mnogi ne vide ni kad im squeez bubnja tam-tam pred nosom) i znala je iskoristiti.

Dakle, na Kupu su njihov tim Jurica Tomljenović 6 i naš tim Opatija na kraju imali razloga biti zadovoljni i slaviti jer su nam na plasmani I., odnosno II. mjesto, osigurali dogodine nastup u hrvatskoj A ligi (Opatiji će to kao novoosnovanom klubu biti po prvi puta).

Kako je Sandra napisala, board se igrao u trenutku kad je naš tim vodio s više od 80 poena razlike, a onda je, što bi rekao Murphy, nešto krenulo krivo i mi pošli nizbrdicom (od već dobivenih 25:0 do konačnih 23:7).

SOUTH WEST NORTH EAST
1 herc 2 pik(slabo) 3 pik 4 pik
5 tref pass 5 herc pass
6 herc pass pass X
XX (!!)


6hercXX
pik A
NORTH
pik Q 7
herc Q x x x x x x
karo A
tref K x x
WEST
pik A K 10 9 5 3
herc
karo J x x x x
tref x x
EAST
pik J 8 6
herc x
karo K x x x x
tref J 10 9 8
SOUTH
pik 4 2
herc A K x x x
karo Q x
tref A Q x x

Vratimo se na početak priče. Kad je Oleg atakirao pik A, sa stola je odigrana pik 7, Jak je dodao pik 6, a Iva pik 4. Ujedno je Iva (vidjevši da u obje ruke drži po dva gubitna štiha u piku), ljupko zahvalila Renati na “dobrom stolu” svjesna da joj je to jedini put spasa od jednog pada na 6 herc pod rekontrom.

Međutim, Oleg je kasnije tumačio kako nije vratio pik zato jer ne vidi gdje je pik 2, pa nije siguran ima li Jak 3 ili 4 karte u piku. Jak je to jasno doveo u pitanje jer bi sa četiri karte, odbacio pik 8 i tako pomogao partneru. Tako je Oleg “sluđen” i kontrom (što li partner hoće?) i “nevidljivom” pik 2, vratio - karona. Sad je sve bilo gotovo, contract se pravi zahvaljujući squeezu u kojem će se naći Jak. Kako?

Iva uzima karo A i igra 7 (sedam) puta herc! Na šestog herca baca pik sa stola, a kod sedmog igranja herca, čeka što će (jadan) Jak odbaciti?

Ako odbaci karo K, ona baca tref iz ruke, a ako odbaci mali tref, ona baca karo Q iz ruke. Tako osvaja ili 1 štih u karonu i 4 štiha u trefu ili 2 u karonu i 3 u trefu. U svakom slučaju, to je sedam herc štihova, plus još pet što daje 12 štihova potrebnih za mali slem.

Najbolje je bilo čuti Jakupovića kad je uzdahnuo: Da barem Oleg nije ni atakirao pik, ne bi bilo situacije squeeza! Podsjetimo, pretpostavka squeeza je prvo izdati štih, a onda dovesti “neprijatelja” u situaciju da mora odbaciti kartu koja mu nosi štih.

Jak se naime nada da bi Oleg nakon druge atake stigao “snimiti situaciju raspodjele pikova”. Moram mu reći da u bridžu neke “dvojke” znaju i trajno ostati “nevidljive”. A onda bi se ponovila ista situacija.

Također, znam da bi Oleg rado pitao Jaka što mu je trebala ta kontra kod rezultata +80 i to s jednim kraljem u ruci? Odgovor je općepoznat - to je Jak(upović), a osim toga je dobro procijenio da u igri nema slema. Podcijenio je samo - patrnerov stres!

Ali, i to je Jakupović...